Astazi s-a dat proba scrisa la limba si literatura romana pentru absolventii de liceu. La prima vedere, subiectele nu ar fi trebuit sa puna mari probleme unor elevi care au pus mana pe carte , cat de cat, fara sa fie eminenti.
Stuctura subiectelor a fost cea cunoscuta: I. un text la prima vedere cu noua cerinte al caror raspuns pornea de la intelegerea textului, II. un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre o tema data, III. un eseu structurat de 600-900 de cuvinte pornind de la continutul unui text studiat in liceu, in care sa valorifice concepte operationale specifice, concepte dobandite in scoala.
La profilul uman/pedagogic
I. Pe un text din Mihail Sebastian (“Ultima ora”): sinonim, rolul virgulei, sens conotativ, tema, marci ale adresarii directe, modalitate de caracterizare, notatiile autorului, trasaturile genului dramatic, de comentat o secventa din text.
II. Text argumentativ: rolul scriitorilor in societate
III. Eseu: relatia dintre doua personaje dintr-un roman interbelic studiat
La profilul real/tehnologic
I. Pe un text din Lucia Demetrius ( “Trei generatii”): sinonim, rolul cratimei, enunt cu o locutiune, tema, marci ale adresarii directe, modalitate de caracterizare, notatiile autorului, trasaturile genului dramatic, de comentat o secventa din text.
II. Text argumentativ: importanta practicarii unui sport la orice varsta
III. Eseu: particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat apartinand lui Ion Creanga, George Calinescu sau Marin Preda.