Care este pretul benzinei in Moldova?

UPDATE – 08.05.2017.
Pretul ieri la benzina Efix 95 in Republica Moldova era de 17.72 lei moldovenesti, la un curs oficial de 0,2184 RON. Ast ar insemna undeva la 3,9 RON litrul de Efix95. In Romania, la prima benzinarie Rompetrol pretul la Efix 95 era in jur de 4,9 RON.

Refueling car with gas petrol green eco style Royalty Free Stock Photo

Dupa ce  s-a permis trecerea in Republica Moldova doar cu buletinul/cartea de identitate, la vama se sta la rand pentru a se trece din Romania in Moldova si din Moldova in Romania, traficul fiind considerabil mai mare. Doar pentru a trece in Moldova, sa faci un plin si apoi sa treci inapoi, dureaza in jur de 4 ore.
Pe site-ul MAE se mentioneaza ca nu este necesara viza pentru modoveni si romani, deoarece in Moldova s-a adoptat un act normativ in acest sens(Hotărârea nr. 63/ 2015).
Foarte multi dintre romanii care trec merg in Moldova merg  pentru a cumpara benzina si motorina pentru ca se stie faptul ca acolo este unul dintre cele mai mici preturi din Europa. Cei care trec trebuie sa isi plateasca o vinieta de aproximativ 5 euro.
In Moldova:
– benzina: 0.867 Euro, 3.83 ron;
– motorina:  0.774 Euro,  3.42 ron;
– GPL: 0.452 Euro, 2.00 ron
Spre exemplu, pe 27 iulie 2015, dincolo de vama Giurgiulesti sunt trei statii: Lukoil, Rompetrol si Tirex. Pretul benzinei era diferit: Lukoil 18.17 lei moldovenesti, Rompetrol (Efix Premium 95 Euro 5) 18.40 lei moldovenesti, Tirex 18.16 lei moldovenesti.
Un top al celor mai mici preturi la benzina in Europa: 1. 0.55 Rusia, 2.  0.77 Georgia, 3. 0.85 Ucraina, 4.  0.86 Moldova, Armenia 0.96.  Cele mai mari preturi sunt in Norvegia, Olanda, Italia,Danemarca, Marea Britanie.
La trecerea frontierei, MAE RECOMANDA :

 • evitaţi frecventarea zonelor periferice ale oraşelor pe timpul nopţii;
 • păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • evitaţi parcarea, pe timpul nopţii, a autoturismelor în alte locuri decât în parcările special amenajate şi păzite;
 • evitaţi locuri aglomerate
 • evitaţi achiziţionarea bunurilor de valoare de la persoane fizice necunoscute
 • maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • schimbul valutar este indicat să fie efectuat numai la bănci sau la case de schimb valutar autorizate;
 • pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, vă recomandăm ca documentele personale să le lăsaţi la hotel şi să păstraţi la dumneavoastră o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • este indicat să fie solicitat bonul sau factura de plată în cazul cumpărăturilor efectuate.
 • în cazul în care călătoriţi cu autobuze sau trenuri vă recomandăm să aveţi bagajele în atenţie pe întreaga durată a călătoriei.

In cazul in care apar probleme in deplasarea in Moldova:

 • 902 – Poliţia
 • 903 – Salvarea
Share Button

Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.